۱. دونالد ترامپ هنوز هم قصد نداره دست از پای ثابت اخبار بودن برداره. با اون لحن زننده و تندخو و پرخاشگری که توی حرفهاش داره این بار فیسبوک و توییتر رو هم به حرف زدن واداشته. قضیه اینه که این آقا توی فضای مجازی هم مثل دنیای فیزیکی نظراتشو به بیادبانهترین حالت ممکن درمورد مسائل بیان می کنه و اینکه آیا باید بهش واکنش نشون داد یا نه و اینکه اصلن این آقا حق داره اینطور حرف بزنه یکم مسئلهساز شده. فیسبوک و توییتر که ترامپ توشون فعالتر از جاهای دیگهس، نظرات کاملن متفاوتی دارن.
۲. قضیه اینه که چیزی که توی پستها و توییتهای ترامپ به وفور دیده میشه حرفهای توهینآمیز و نژادپرستانه، ابراز انزجار، تهدید و امثال اینهاست. و هم فیسبوک و هم توییتر، هردو با این چیزها شدیدن مخالفن. توییتر با وجود تاکید زیادی که روی آزاد بودن همه برای بیان هرچیزی داره، شدیدن با این موارد مخالفه و از اونطرف هم فیسبوک تلاشش این بوده که محیطش به قول خودشون خانوادگی بمونه و خب، فعالیت آقای ترامپ اصلن با این سیاستها سازگار نیست. اما با وجود این شباهت سیاستی که این دو تا شبکهی اجتماعی دارن، واکنششون اصلن شباهتی نداره.
۳. توییتر به ترامپ هشدار داده که درصورت ادامه دادن این رفتار، حسابش مسدود می شه. نکتهی جالب قضیه اینجاست که حتی توی این شرایط هم خبری از حذف کردن توییتهای مورددار ترامپ نیست. اتفاقی که داره میفته اینه که حتی با رفتارهای ناشایست ترامپ هم بهطور محترمانه برخورد شده. درواقع مشکل توییتر با یک یا دو توییت نیست و نیازی نمیبینه که ترامپ رو سانسور کنه، بلکه میخواد با تحمیل سیاستهای خودش، ماجرا رو به خوبی و خوشی تموم کنه. البته که ابایی هم نداشته و صادقانه ترامپ رو تهدید به رفتار قهرآمیز کرده.
۴. واکنش فیسبوک اما کاملن متفاوته. هرچند که توی اینجور مسائل، قوانین فیسبوک خیلی سختگیرانهتر از توییتره، اما تصمیمی که درمورد این ماجرا گرفتن خیلی عجیبه. درواقع فیسبوک چندان مشکلی با فعالیتهای ترامپ نداره و نمیخواد هیچ واکنشی نشون بده. مارک زوکربرگ توی یه مصاحبه گفته که با توجه به برگزیده شدن ترامپ به عنوان رییسجمهور، اونم از طرف حدود ۶۲ میلیون نفر، باید یه استثنا برای ترامپ قائل شد. یه جای دیگه هم ارزش خبری حرفهای ترامپ رو یه دلیل دیگه برای جلوگیری نکردن از فعالیت ترامپ توسط فیسبوک دونستن.
۵. باید صبر کرد و دید در آینده چه اتفاقی میفته. زمان زیادی از این حرفهای فیسبوک و توییتر گذشته ولی هنوز اتفاق خاصی نیفتاده. باید دید که آیا توییتر تهدیدش رو عملی میکنه یا فیسبوک تغییری توی موضعش میده یا نه. هرچی که هست، این مسئله چالش خوبیه برای بررسی آزادی بیان و حد و اندازههاش. دنبال کردن واکنشها به رفتار رییسجمهور یکی از ابرقدرتهای جهان قطعن برای دوستدارهای دنیای دیجیتال خالی از لطف نیست. البته برای اون دستهای که علاوه بر اهمیتی که به مسائل علمی و تکنیکال میدن، قسمت فرهنگی قضیه هم براشون مهمه. ببینیم چی میشه… .
- منبع اصلی این متن، این مقاله بود.
[…] به اینجا هم باز کنه. قبلن از ترامپ قبل رییس جمهور شدن و جنجالهای ترامپ توی فضای مجازی هم نوشته بودم توی این […]